Värmen kommer och värmen går.........

Det har gått ett par veckor sedan senaste inlägget. Efter de två kalla helgerna i början av maj har det hunnit vara riktigt varmt en kort tid. Och nu är det ganska svalt igen. Min kökstermometer i söder visar endast +8C

Det har varit väldigt stressigt den senaste tiden, som alltid så här års. Kan inte fatta att det ska behöva vara så trögt att få in elevarbeten i tid. Min kollega Karin och jag tyckte vi vidtagit alla tänkbara åtgärder för att ändra på det årligen återkommande problemet. Men NEJ, det gick inte den här gången heller. Så det blev en massa extraarbete som tog så gott som hela förra helgen. Några eftersläntrare kommer förmodligen in med sitt arbete på måndag. Suck!

Det är i alla fall fredag! Det mesta av betygsjobbet är över och jag börjar se ljuset i tunneln.........! Hm, när jag nämnde just det till Karin, så replikerade hon: - Ja, kan man säga att detta är likt en nära-döden-upplevelse då.

För två veckor sedan var det Kr. Himmelsfärdshelg. Bengt hade bjudit med mig till något som jag inte från böjran hade en aning om. Det skulle vara lite av hemligt mål. Jag hade alltså ingen aning om vad det skulle handla om eller åt vilket håll färden skulle gå.
Vi körde dock söderut på vägar som slingrade sig undan från alla stora allfarvägar. Vi körde över Hallandsåsen genom vackra, nyutslagna bokskogar. Vi njöt av utsikter över kuperad terräng,ängar, skogar, dalgångar, gårdar och mindre byar och samhällen. Så kom vi så småningom fram till Ängelholm.

I Ängelholm var det tre dagar med tämligen fullspäckat program. Jag blir så fascinerad av att det finns så många, olika intresseinriktningar. I Ängelholm var det DIESELLOKsdagar. Låter kanske lite "enkelspårigt", men det var häftigt! 

Till dessa dagar,som var av nationell karaktär, hade folk kommit från både när och fjärran för att delta på olika sätt. Där fanns folk från Danmark, Norge,Finland, Holland Belgien, Tyskland, England och säkert fler länder.Järnvägsmuseet var oerhört intressant att besöka. Där var järnvägens historia upplagd på ett så pedagogiskt och intresseväckande sätt, så jag blev imponerad.

I de olika dagsprogrammen var det inlagt tågresor. Vi åkte med tåg både fredag och lördag. På fredagen gick färden till Hyltebruk i Småland och på lördagen kom vi till Kävlinge i Skåne. Tågvagnarna var sådan där RIKTIGA tågvagnar. Inte antika, men rejäla, som när man var ung.........hm, från -60talet. Det är väl många som minns tågvagnar med kupéer och salonger, fönsterkarmar i riktigt trä och passager mellan vagnarna genom "dragspels"-utrymmen, där ljudet från hjul mot räls både slår och väser. Det är ju SÅ riktiga tåg ska vara!!!.....eller hur?

Jag tog en hel del bilder, men har inte redigerat dem än. Jag kommer att lägga in dem på bloggen vid senare tillfälle.

För den som möjligen är lite intresserad, kan jag tipsa om att det finns några länkar på youtube från Dieseldagarna i Ängelholm. Måste ju bara tala om att det fanns med VÄLDIGT många lok- o tågvänner de här dagarna. Dessa trevliga människor hade både små och stora kameror med sig. Även rejäla filmdoningar med stativ kunde man se här och var. 

Kolla på:youtube och vidare sök på: Disellokdagar i Ängelholm 2010, eller bara: Lokdagar i Ä-holm 2010.

I morgon är det EurovsionContest. Jag tror "luften gick ur" något på oss svenskar, när nu vårt bidrag inte kom med till finalen i Oslo. Ja, ja, så kan det bli. Lite otippat kanske.

Maj månad går mot sitt slut och på söndag är det mors dag! Juni ligger på lut och skolavslutningarna duggar tätt. Om bara ett litet antal dagar är det  - SOMMARLOV!!!!

Vårgrönska och kyla

Hej bloggbesökare!

När jag skrev sist på den här platsen såg jag fram emot en kväll vid brasan. Jag längtade efter att få stå tillsammans med andra och sjunga de kända vårsångerna. Men som väl alla minns, så var kvällen riktigt kall och regnig. Det blev i stället innesittar-Valborg. Johanna, Tobias och jag hade en mysig kväll med räkor o annat gott till. Så mysigt blev det ändå!

Sedan blev det 1 maj och jag körde till Jönköping och hälsade på hos familjen Mirjam, Samuel och lille Noah. Vi trotsade de isande vindarna och tog stadsbussen ner till Centrum. Vi planerade att se det traditionella demonstrationståget genom staden. Precis lagom kom vi fram för att på håll se människotåget komma med marschmusik-kåren i täten. Efter dem följde drillflickor och fler musikanter. Sedan var det som vanligt både unga och gamla med slagordsprydda banderoller, flygblad och ballonger. 

Det blev en liten samling på torget mitt inne på gamla Tändsticksfabriks-området. Där blev det som väntat lite tal om politik inför valet i höst. Det var feststämning med försäljning av fika och korv.


Här i snålblåsten väntar vi på bussen, som ska ta oss ner till Centrum.

   
På bussen


Den första musikkåren har passerat.


Och här är mormor med på bilden.

 
Efter 1-majtalet får Noah varmkorv och Festis.


Mormor får prova Noahs Spiderman-mössa. Han vill inte ha den på sig.

 
Noah får ett kvällsbad och sedan före läggdags en stund i soffan med mamma.
Det är mobilen som är så intressant!


Söndag förmiddag den 2 maj blev det promenad och ett besök på en lekplats.

 

 
Nu är Noah färdig med lekplatsen och på väg hem.

   
Ett träds vackra blomkaskader och den intensivt blå himlen som speglas i ett fönster.
Även om vårdagen är kylig finns så många vackra ting runtomkring!

I veckan som följde hade hela skolan terränglöpning. Det blev både sol och regn.
Jag väljer att visa en bild från uppvärmningen före start. Då strålade solen!


Här syns en del av högstadiets stora elevgrupp. När jag körde hem efter avslutat lopp kom det snöblandat regn på vindrutan. Det var riktigt ruggigt.

Nu har vi passerat en helg till och står inför en långhelg. Det blev en kort arbetsvecka och i morgon är det röd dag i almanackan, Kr. Himmelsfärdsdag. Fredagen är en klämdag, så det är ledigt då också. Bengt har bjudit ut mig på något, som fortfarande är hemligt. Vet inte vad det blir. Det är spännande och jag är så nyfiken!

Den senaste helgen var jag tillsammans med Bengt och hans forna studenter fr Ky-utbildningen. Vi hade tre dagars intressant exkursion. På programmet var det studiebesök på en fabrik i Rydboholm. Där guidades vi på fabrikens två plan och fick se hur man mönstertrycker gardin- och möbeltyger. Vi fick följa hela processen i spännande miljö och se många vackra mönster.

 


Ett vackert tygtryck med våra mest kända fåglar.

 
Vår guide Mikael berättar om de olika processerna. Stora screenramar.


Också ett fågelmotiv i underbara färger.


Mer färg på härliga mönsterytor!

 

 
Vi delades in i två grupper. Jag gick med i gruppen som startade på övervåningen, där tygen trycks. Så skiftade vi om och det blev vår tur att träffa guiden Jörgen på 1:a planet. Där blandar man och tillreder tryckfärgerna. Jörgen har jobbat i nästan hela sitt liv på denna tygtrycksfabrik.

 
Enorma mängder med tyg ligger upprullade på hållare.


Kan inte låta bli att lägga in den här bilden. Motivet är så gulligt!


Intressant interiör! 8000 sådana här rullar, mönstervalsar, lagras i fabriken.

 
Lite annat smått och gott i lokalerna som tilldrog sig mitt intresse, - förstås!

 

Efter besöket i Rydboholm körde vi i karavan till Melltorps Ramsåg i Hyssna. Där blev det först en god lunch i Kvarnens Café. Sedan tog vi del av en intressant föreläsning om vad RAMSÅGNING är. Det blev också premiärvisning av en undervisningsfilm i ämnet. Innan vi gick ut till sågen serverades paj med vaniljsås och kaffe. I sågen fick vi på nära håll se och uppleva den gamla ramsågstekniken. Hela KY-gruppen, som var ca 20 pers, var helintresserade.


En del av gänget har tagit plats vid bordet inför lunchen.

 
Fler i gruppen väntar på lunchen. Gammal, finstämd miljö i den gamla kvarnen, som blivit mysigt café o matplats.


Miljön utanför kvarnen/ramsågen. Anders, Lena och lilla Astrid.

 

 
Detaljer inne från ramsågen. Jag tog en liten film på och omkring sågningen och fick då med helhetsintryck
från själva ramsågen. Men jag vet inte hur man gör för att lägga in en film här. Får be något av mina barn ge en lektion framöver.


På kvällen blev det middag på Restaurang Utsikten på Hanatorps Camping. Där övernattade de flesta av våra besökande gäster i gruppen.


Lördagsmorgonen startades med samling vid Hanatorp och bilresa ca 4 mil till Uddebo, nära Tranemo. Där hade planerats en gemensam arbetsdag i Gula Huset. Det är en gammal lagerbyggnad till en tidigare textilfabrik. Gula Huset har under många år stått och förfallit. Huset har tre våningar. Entusiastiska ortsbor satsar på att få i ordning byggnaden. Man har sedan en tid tillbaka startat en ekonomisk förening. En del kulturbidrag och något från EU har man fått. Sedan har man öppnat för byggnadsminnesutbildningar och tar emot olika kurser från byggutbildning. 

Gruppen med eldsjälar nöjer sig inte med bidrag och eget arbete. De hittar på en massa jippon och häftiga happenings också för att dra in pengar. 

De har haft "ANK-RACE" där de själva ställer upp som ankor, utklädda på alla möjliga sätt. Man kan gå in på youtube och se deras race.

Vidare har de auktioner, loppisar och utställningar. På lördag, 15 maj, ska de försöka komma med i Guinnes Rekordbok. 

Vi kom dit på lördagsmogonen och introducerades i både arbete och planering inför framtiden. Vi var jobbklädda för att kunna göra något i arbetsväg. Bengts "studenter" som är kunniga inom byggnadsvård, delar också gärna med sig av sina kunskaper.


Här är Gula Huset i Uddebo. Man har kommit en bit på väg! Jfr bild nedanför!


Denna bild togs för ett år sedan. Det är baksidan av huset. Taket läckte. Nu har man lagt nytt tak.


Här hälsas vi välkomna av Claes och Tomas och blir introducerade. 

Efter introduktionen kom hela gänget fort igång, på alla plan. Det sågades, snickrades, filades, slipades, bröts upp gammalt golv, skrapades, oljades och kittades fönster. Överallt var det aktiviteter.

   

   

   

   

      



Här är hela glada jobbargänget innan vi tar oss till Vizionshuset för lunch. Skrotskulpturen, Frihetsgudinnan i bakgrunden är Claes Blixts skapelse. 

Vi åt lunch tillsammans i det som kallas Vizionshuset. En bit från Gula Huset ligger ett hus som tidigare varit Missionshus. Det fungerar som samlingspunkt och allaktivitetshus. Där bjöds vi på soppa med nyplockade nässlor och ägghalvor och potatis i. Huvudrätten var pastagratäng och sallad.

 

Även här fick vi ta del av en intressant föreläsning med bildvisning. Projekten har duggat tätt i denna udda by, Uddebo. Sammanhållningen tycks vara ovanligt stark och målmedveten.

Eftermiddagen ägnades åt mer jobb i Gula Huset. Ute regnade det oavbrutet. Men vi höll oss varma!

Kvällens träff blev i form av knytkalas i Campingplatsens restaurang.

Den sista dagen på vårens KY-träff, söndagen, träffades vi för gemensam färd mot Haby. Det är ett liten by som ligger i Skene, nära den historiska platsen Öresten. Vi hade planerat en promenad utmed den gamla vattentuben från utloppet av den del i Öresjön som kallas Kalven. Utloppet mynnar ut i Slottsån, som sedan förenar sig med Viskan. Tuben är ett 700 m långt rör av nitad järnplåt. Tuben är drygt 4 m i diameter. Den byggdes 1915 och förser Haby Kraftverk med vatten. Det var Bengts farfar, Philip Spade, som lät bygga kraftverket.



 
Tuben åt det ena hållet och från samma plats åt andra hållet med svalltornet i bakgrunden.


Min bildlärarkollega Karin har klättrat upp på tuben och hennes dotter Siria är på väg. Karin m familj bor i Haby och hon, Klas och Siri hade mött upp inför besöket på kraftverket.

 
Nu är både mor och dotter uppe!    Lena, Majvor, Tommy och Bengt.

 
Framme vid Haby Kraftverk.  Samling före "insläpp"!


Så är vi inne i turbinhallen. Vacker arkitektur och påkostad interiör.

 

 



 
Karin går husesyn och undersöker alla prång och vrår. Man vill ju inte missa nå´t!

 


Efter promenaden utmed och runtomkring denna hiskeliga tingest, kom vi till kraftstationen. Vi hade avtalat ett möte med maskinisten på kraftverket. Han tog emot oss och berättade en hel del om både byggnad och verksamhet förr och nu. Vi fick komma in i kraftstationen och blev guidade. Alla i gruppen var aktiva i studiebesöket, inte minst med våra kameror. Efter Habyvisiten tog vi farväl av varandra och hemfärden tog vid. Några bor i Västerås, några i Norberg, en familj i Bergslagen och någon i Göteborg. 

Ky-gruppens träff för denna gång är slut, men en ny planeras redan för hösten..........!!!! Det låter som om det skulle bli på Gottland!

Det som gav lite smolk i vårträffens glädjebägare var att Bengt inte kunde vara med hela tiden. Han fick en otäck förkylning med luftrörsbesvär, hosta och feber. På söndagen var han dock på bättringsvägen. Och när vi vinkat av våra vänner från när och fjärran passade vi på att ta en extra titt på några detaljer kring tuben.


Tuben är ju ganska häftig. Här ansluter den till svalltornet, som också har en anmärkningsvärd kaliber.

 
Tubens anslutning till svalltornet.


En närbild på tubens järnhölje visar lagningar och tidens nötning vilket ger en skön patina.

Även omgivningarna bjöd på skön poesi. Naturen i en fager skrud och ett par små bildfynd på grindstolpar får avsluta mitt bloggande för denna gång! Med förhoppning om att den riktiga vårvärmen snart är här, SOL på er!!!

 



 
Bildfynden: Grindstolpeprydnader c:a 20 cm långa. Tuffa va´?     




RSS 2.0