GOD JUL!

Det är julveckan nu och bara ett par dagar kvar till dopparedagen. Att det snöat idag är väl inget nytt någonstans i vårt avlånga land. Hör på väderleken att hela landet har ett snötäcke. Och kallt är det också. Men det är skönt att det inte är snöslask.
I morgon kör jag till Tumba där jag ska fira jul tillsammans med mamma. Det blir också titt-in till systrar med familjer. Även äldste sonen med familj får en påhälsning. 

Det är HÄRLIGT med jullov! Jag känner att jag verkligen behöver lite avkoppling från vardagens alla måsten.

Jag ber att få önska mina bloggläsare en 

RIKTIGT GOD JUL!!!!!!!!












































 


Ljuspunkter i decembermörkret

I helgen som gick var det både Lucia och tredje advent. Det är bara fyra dagar kvar i skolan före jullovet! Som jag tidigare nämnt var det inplanerat ett besök i Hällekis hos Bengts dotter Lisa med familj. Lilla dottern Siri hade sin 1-årsdag i lördags. Det blev en endagsutflykt. Bilresan dit gick genom det vackra Västgötska landskapet i ett gyllene solljus. När solen ligger så lågt blir hus och gårdar som är röda liksom glödande.  Buskar och träd som fällt sina löv låter sig vara genomlysliga och åkrarna breder ut sig stort och lugnt med sina olika nyanser i umbra och terra di siena till nära på charcoalgrått. På sina ställen lyser torrt, avfröat ängsgräs i ljus guldockra. Allt detta var så bedövande vackert. Jag kan inte hjälpa att jag tycker tiden mellan lövfällning och lövsprickning är så underskön. Jag upplever mycket starkare landskapets karaktär när det inte är löv som gömmer den knotiga, kraftiga, spensliga, sega, raka, glesa, höga, låga och snåriga växtligheten. Allt detta fick jag nu se och uppleva - igen! Härligt!

Framme i Hällekis gratulerades lilla Siri med bl.a en liten stol. Den stolen hade morfar Bengt när han var liten. Nu hade den blivit uppfräschad och kommer till heders igen.


Siri tittar med stora ögon på mamma Lisa och morfar Bengt, samtidigt som hon försöker få upp en liten present ur sin kartong.

 
1-åringen kan hantera skeden, men ibland gick det lika bra att peta i sig tårta med fingrarna. Mamma Lisa, pappa Gustav och unga fröken Siri poserar snällt när gästerna vill föreviga festföremålet på sin tron.


Jag bara måste ha med den traditionella ljus-ut-blåsningen med, även om det blev i fel ordning. Mamma får hjälpa till!


Utanför fönstret silar den nedgånde solens strålar gonom grenverket och färgar skyarna ljust blått och svagt rosa.


Inne i hallen, mot trappuppgången till övervåningen, lyser små stjärnor vänligt.


Och här bor lilla Siri med sin mamma och pappa sedan oktober.


På hemväg låg mörkret kompakt över Västgötaslätten. Vi stannade till i Skara och såg den belysta Domkyrkan i sin gamla ståtlighet i gotisk stil med strävpelare och s.k. utkastare uppe vid tornen. Jag har inte varit i Skara förut, så det var roligt att få göra denna snabbvisit.


Intill Domkyrkan ligger Katedralskolan. En ensam ljusstake lyser i ett av skolans fönster.


Gatuidyll i Skara.

 
Bengt och jag turas om att hålla i kameran.


Julgransbelysning och annat gatuljus speglar sig på biltaket.


Den fortsatta hemfärden mellan Borås och Skene gick gamla vägen. Där, i Viskafors, mötte oss denna helt otroliga syn. Det är nog det vackraste ljussatta träd jag någonsin sett. Jag valde att ta en bild där bussen kom med, bara för att man ska se hur stort detta träd verkligen är! Man kan ju undra hur lång tid det tog att klä in trädet med alla dessa tusentals små ljus?


Här låter jag denna ljusuppenbarelse också få sin spegelbild på mitt biltak. Tycker det är så effektfullt!

Som ni märkt, innehöll denna tredje adventshelg många sköna ljuspunkter! Både små och stora ljus, ensamma och tillsammans ger glädje som på något sätt stannar kvar......

Låt oss glädjas åt ljuset och ljusen!


LUCIA i skolan

På söndag är det Lucia, men vi har firat på skolan redan idag.
Innan dagsljuset riktigt bröt fram, tog vi plats i Folkets Hus.  Vår Lucia, Victoria Lagerström i 9:an och hennes c:a 40 tärnor, bjöd på en fantastisk föreställning. Det var så stämningsfullt. Mina kollegor och jag kunde bara konstatera att det i år var det bästa Luciaframträdandet som ägt rum på Ängskolan. Inte en enda falsk ton. Sången och den stilla musiken var så vacker som man bara kan önska sig! Varje ord i sångtexter och upplästa verser hördes. Uppställning och ljussättning förhöjde stämningen.

Där satt mina kollegor och jag, mitt i salongen tillsammans med elever från sex klasser. (Det var Y-laget som fick första föreställningen av tre.) Och det var alldeles tyst från publiken, för en gångs skull. Det skötte eleverna snyggt!
Men en sak grämde mig. Min kamera låg i väskan, kvar på skolan.
 
Jag hade dock tur i oturen.  Karin, min kollega som inte varit med på första föreställningen, avhjälpte mina grämelser genom att ta med min kamera till nästa framträdande. Så nu är jag så GLAD! Jag har laddat ner bilderna och nu kan jag bjuda även mina bloggbesökare på glimtar från morgonens Luciafirande. Sången och musiken får ni försöka föreställa er. Håll till godo!


Bakom Lucia och hennes tio tärnor står ett par rader med "glitter"-tärnor, alla skönsjungande i stämmor.




Bilden är lite kornig beroende på både svagt ljus och kraftid zoomning.


Efter föreställningen tågar sedvanligt Lucia med tärnor ned från scenen, långsamt skridande ut från salongen. Samtidigt som de c:a 30 "glitter"-tärnorna  står kvar och sjunger Luciasången till slutet.
("Glitter"-tärnor har glitter runt midjan och glitter i håret, till skillnad mot Lucia som har traditionellt rött band och hennes tio tärnor har blått.) Det var mycket vackert!

Efter Luciafirandet i Folkets Hus, gick vi till våra respektive hemklassrum med våra klasser. Där bjöds vi på nybakta lussekatter - med saffran!!! - och varm O´Boy. Det var elever i Ängskolans  s.k. skolakademi som tillsammans med vår kollega Sirkka bakat tidigt på morgonen i Hemkunskaps-köken.

Ha en skön 3:e-adventshelg! Tänd ett ljus, - nej tre,-  i mörkret, ......kanske fler!    Det är så mysigt att se ljus och stjärnor lysa i och runtomkring stugor och trädgårdar.

Betygen är satta - SKÖNT!

Ja, det är alltid en massa extra jobb när det är betygsdags. En hel del elever tar det alldeles för lugnt under terminen. Det är långt från alla som kommer för att ta igen förlorad arbetstid efter ledighet eller sjukdom eller andra evenemang. För tonåringar är tiden oändlig, tycks det. När man sen vid första bästa tillfälle påminner om vad som måste vara klart och att tiden är knapp, ja då blir det stressigt. Jag har hållit bildsalen öppen flera eftermiddagar för de som velat och kunnat komma. Så det har blivit llite extraundervisning vid sådana tillfällen.

För 8:orna har det gällt att bli klara med studiearbetet cylinderformsövningar i perspektiv. Men några av dem hade t.o.m släpat efter med uppgiften före. Den skulle varit klar redan V 41 och handlade om design av CD-konvolut.
9:orna håller på som bäst med ett stillebenarbete där både komposition och perspektiv är viktiga ingredienser. För dem gällde det bara att visa att man kommit igång med skissarbetet. Uppgiften behöver inte vara klar förrän V 6 på vårterminen. Jag kan faktiskt tycka lite synd om 9:orna som har endast 40 min bild/vecka. Men vad ska man göra?
Det är i alla fall tur så länge inte 7:orna ska ha betyg efter varje termin. Jag undervisar ju i fem klasser med 7:or. Det räcker till att sätta betyg på 7 st klasser, 3st 9:or och 4st 8:or, med c:a 30 elever i varje grupp.
Men som sagt, nu kan jag snart pusta ut, för denna gång! Webben med betygsprogrammet stänger i natt kl 00.00 och jag blev klar kl 19. Hurra!.........för man får väl känna sig lite nöjd med sig själv ibland?

Igår hade jag min bil på en liten genomgång hos bilmekanikern Roger i Öxabäck. Han bytte ett s.k. fläktmotstånd i kupén. Ganska länge har fläkten fungerat endast på högsta läget, vilket gör att man blir nästan lomhörd om den får vara igång ett tag. Om man haft någon medpassagerare har det varit närmast ogörligt att kommunicera när den varit igång. Och den här årstiden kan det lätt bli lite imma på fönsterrutorna om man inte har lite fläkt på. Så nu är det fixat!
F.ö. kollades oljan och glykol fylldes på. Känns riktigt skönt när så´nt här tekniskt funkar. Om bara några dagar har jag planerat att köra till Stockholm o fira jul med mamma.  Det är ett tag sedan vi träffades.  Skolavslutningen har vi fred den 18 dec.

Nu till helgen blir det antagligen en liten resa tillsammans med Bengt till hans yngsta dotter med familj. Deras lilla dotter Siri fyller - redan - ett år! Det ska samtidigt bli väldigt roligt att få se deras nya boende. För bara ett par månader sedan flyttade de från sin lägenhet i Vadstena till ett nyinköpt hus i Hällekis, alldeles intill Vänern.

Och andra advent har passerat sedan jag skrev senast i bloggen. Nu står vi redan inför tredje advent!

Och i morgon kväll ska man bänka sig framför TV:n. Då blir det Nobellfest! Jag ska se till att jag har något gott att äta och sedan känns det lite som om man själv är med i festligheterna. Har lyssnat lite på radion om pristagarna i kemi. Där finns ju en så fantastisk kvinna med, som forskat och jobbat i flera år med nå´t som lät väldigt INTRESSANT. Tror det handlade om kristall"partiklar". Ska bli roligt att se henne och få veta mer!

Men så här i decembermörkret tänker jag också gärna på trevliga sommarupplevelser. T.ex på vår lilla släktträff i Vårsta den 4 juli i år. Jag tycker att mina "småttingar" är som en vacker bukett när jag ser den här bilden!



Mirjam 31, Andreas 37, Johanna 36, Jonas 33 och Emanuel 40 nu i dec.



Och här en annan typ av blommor. Pionerna såg nästan vildväxande ut på den gamla ödetomten i Uttran.

  
Jag älskar blommor, men jag är inte så namnkunnig vad gäller sorter. Jag tror dock att den blå blomman kan vara Blåeld, men den rosa, lilje- eller klocklika blomman är för sort hittar jag inte i min lilla flora. Är det nå´n som vet?
Ja, det var lite om sommarminnen, men nu tillbaka till vintertid!




Här är frostnupna löv på en Bok. Det var förra julen som Johanna och Tobias och jag var i Bokskogen i Hyssna. Jag lägger till här en härlig vy från utsiktsplatsen, precis ovanför Bokskogen. Den sena decembersolen ger ett gyllene ljus över de lätt frusna åkrarna och man ser Hyssna "nya" kyrka med sitt vassa pennuddstorn omgiven av hus och gårdar. Det är om några dagar ett helt år sedan vi såg detta och njöt av utsikten.



Så vill jag önska mina bloggbesökare en fortsatt skön december med lagom mycket förberedelser och en riktigt GOD  JUL!!!!!


Adventstid och årets sista månad.

Hej alla ni, som nu o då tittar in o kollar om det kommit nå´t nytt!!!!!
Jag vet att det är lite´ trist att upptäcka att det - "står still på fronten". Men jag har kommit på att det är jättesvårt att hinna blogga oftare. Vad det beror på, ja, inte vet jag. Det här med att "tiden bara rinner iväg" känns ju lite utnött att komma med. Men rätt som de är blir det ny månad och på bloggen står det STILL! Suck! Hur kan ni andra klara att göra så många mysiga och innehållsrika blogginlägg? Till alla er som klarar det och lyckas så BRA vill jag bara TACKA och säga GRATTIS till!
Nu i helgen är det redan 2:a advent och jag ska äntligen ta mig tid att städa och julfixa. Det blir även jobb med betygsättning. Den 9/12 ska de preliminära betygen vara satta. Det gäller att man kollar igenom allt elevmaterial och uppdaterar. Webben stängs slutligen den 13/12.  Jag har sju klasser som ska ha betyg. Det tar en stund att gå igenom, även om jag har kollat lite nu o då. De flesta 9:orna är så gott som klara. Nu återstår fyra 8:or med c:a 30 elever i varje klass.
Förra helgen, 1:a advent, tillbringade jag i Borås, med undantag för söndagens besök på Kvarnen i Hyssna, Melltorp. Bengt bjöd Johanna, Tobias o mig på en julbuffé. Det var så mysigt och stämningsfullt i den lantliga miljön. .....och GOTT!
På lördagen hann Johanna, Tobias o jag göra en vända på Knalleland. Vi blev fikasugna och gjorde ett nedslag på ett fikaställe. Tobias ville låna min kamera och ta några bilder på det som frestade. Här kan ni se vad som erbjöds! Som sagt, foto: Tobias.








Jo!!!....ja....det ÄR SEMLOR!!!!........1:a advent!!! Alltså, jag kunde bara inte, men Johanna och Tobias njöt i fulla drag av denna semlepremiär!!!
Men åter till ordningen! Här kommer i alla fall ett stämningsfullt adventsatrubut!

Visst är det skönt med ett värmande ljus i adventstid?
Jag ber att få tillönska en härlig adventstid och en riktigt GOD JUL !


Avslutar detta inlägg med en bild från en skön augustikväll vid Skansundet i Sörmland.


RSS 2.0