Ny månad - nytt försök

Höstmörkret bäddar in kvällarna och viss trötthet smyger sig på. Mitt-i-terminen manar till extra-insatser. Dags för utvecklingssamtal, men först skriva omdömen till de samma. Detta ska vara klart före måndag den 11 okt för 8:orna och för 9:orna till nästkommande måndag. Dagarna vill liksom inte räcka till. Och när jag tar hem jobb känns det bara för mycket.
Näej, nu ska jag inte hålla på och gnälla.............jo förresten. Jag har blivit förkyld också. Kanske är det just av den orsaken som det känns lite mer tröttsamt.....?

I helgen som gick var jag tillsammans med Johanna, Tobias och Mirjam, Samuel och lille Noah. Vi gick tillsammans på Borås Djurpark. Det var en skön dag med uppehållsväder, rätt ljummet i luften. Framåt kvällen, när vi var på hemväg, isade vinden i kinder och fingrar. Verkligen skönt att komma in i värmen efter en höstdag ute.

Det var en upplevelse att se nyheterna i djurparken. De två nya hägnen för dels vargar och dels björnar har blivit mycket fina och lyckade. Det såg åtminstone ut som om dessa djur kan ha det rätt bra där. Annars tycker jag det känns rätt jobbigt att se djur inspärrade. Jag är ingen djuraktivist, men att stänga in djur känns inte bra. Det som hände de stackars c:a 17.000 minkarna som släpptes ut av de s.k. djuraktivisterna kan ju inte heller vara av godo. Om det nu är så att de är både sjuka och rädda och inte hör hemma i vår natur, får de sannerligen inte bättre utanför burarna, i längden. 

Usch, jag blir så ledsen när jag tänker på människors dumhet och ansvarslöshet. Läste i BT i början av veckan om en älgko som blivit påkörd av en bilist. Älgen fick sina ben brutna och hon blev liggande en bit från vägen, inte allt för synligt. Där hade den stackars kon legat i flera dagar och föröskt resa på sig, blivit liggande och gjort sitt bästa för att få i sig lite gräs som fanns närmast runtomkring. Till slut hade någon förbifarande lagt märke till älgkon och slagit larm. En jägare kom till undsättning och gjorde slut på lidandet.

Men hur svårt kan det vara att lyfta på luren, ja, eller knappa in på mobilen det kända nödnumret och kalla på hjälp? När jag hör om så´nt här, tänker jag alltid: Och VAD pågår just nu, som man får höra om framöver?

Kan jag skriva om något ROLIGT nu? ............jo, kanske......Det var NUTIDSORIENTERING på alla landets högstadieskolor i tisdags. Det är DN som anordnar denna aktivitet. Eleverna får ett frågeformulär med 30 frågor och 4 utslagsfrågor på aktuella händelser i världen. En del av eleverna vet väldigt mycket. De lyssnar väl en och annan gång på nyheterna och ser på TV någon nyhetssändning. Andra elever tycks inte ha så mycket reda på vad som händer och sker, än möjligen sådant som handlar om spel på facebook och liknande.

En fråga löd: Detta djur finns inte naturligt i Sverige men föds upp här för sin vackra päls. Omständigheterna som djuret föds upp under har debatterats efter att alarmerande bilder publicerats. (OBS! Intill denna text visas ett litet vitt huvud, stickandes in i bilden, med svarta ögon och en liten rosa nos). Frågan lyder: Vilket är djuret?  Ett svar var: Kloakråtta........................  En annan föreslog Näbbmus............................... De flesta av eleverna visste dock rätt svar!

Det blir bilder i nästa inlägg!

Höstkram från Berit  

RSS 2.0