S(k)OL & VÅR-hälsning!

Mars sjunger på sista versen och våren gör stora framsteg. Gräsmattorna börjar återta den gröna färgen. Bofinken konsertövar inför sitt kärleksmöte och "revirande". Krokusen lyser gul intill husväggarna. Fler lökväxter, så som tulpaner och påskliljor skjuter försiktigt upp sina små spjutliknande blad mot ljuset. Nu dröjer det inte länge förrän färgprakten sprakar i rabatterna.

Här ska jag visa några utlovade bilder från PRAO-besöket hos mig. Det blir även lite annat från min skoldag.

 
Här kommer Varbergståget till Skene med Sara och Rebecka från Lund.

 
Bagaget ska lastas in i bilen för transport till boendet hos farmor. Kläder plockas fram och hängs upp!


Rebecka och Sara i bildsalen. Här är det undanplockning efter en lektion.


Flickorna har intagit bäddsoffan efter en arbetsdag i skolan. Rebecka hinner med något mer i ritblocket också.

  
En kväll gjorde vi sällskap till yoga-träning. När vi kom hem efter träningen kände de sig så mjuka och behagliga i kroppen och ville testa sin mjukhet. Rebecka konstaterade att farmor nog trots sin höga ålder fixade det hela något bättre. Hm, jag vet inte, - kanske töserna gjorde sin uppvisning för att vara lite snälla!?


Rebecka och Sara fick prova på att göra linoleumtryck. Här är resultaten. Rebecka har gjort RÅTTMOTIVET och ANKARET har Sara tryckt. Jag tycker bilderna blev riktigt fina!


Sara Rosenberg och Rebecka Sjöström, sista kvällen i Skene.

 
PRAO-veckan är slut. Åter vid järnvägsstationen i Skene. Tack flickor för besöket och allt trevligt vi hade tillsammans! 

Så vinkar jag adjö till flickorna som stigit på tåget. Först kommer de till Varberg och sedan tågbyte för att fortsätta mot LUND.

Nu följer några fler bilder från elevarbete i bildsalen.


Här förbereds linoleumtryck. Bildmotiv ritas upp på en platta för att sedan skäras ut.


Hanna och Evelina skär ut sina bildmotiv.
 


 
Tryckfärg läggs upp på glasplatta och rullas ut i ett tunnt skikt med en gummivals.


Det tunna färgskiktet som fördelat sig på gummivalsen överförs på lioleumplattan.


Hanna och Cecilia jobbar på med infärgning av sina plattor.


Så är det dags att lägga den infärgade plattan på tryckbädden i pressen. Här placerar Hanna plattan på ett papper med samma mått som bilden ska tryckas på. Detta för att kunna planera exakt var bilden ska bli på det färdiga trycket.

 
Det papper som trycket ska bli på placeras över plattan, därefter läggs tryckfilten över. 

 
Nu är det dags att veva. Tryckbädden rullas in under den lätt spända stålvalsen, som trycker ner filten och papperet mot den infärgade linoleumplattan. När plattan med papper och filt passerat under valsen och kommer fram på andra sidan lyfts först filten försiktigt av..............

 
......sedan papperet. Och NU kan man se det färdiga bildtrycket, en s.k. grafisk bild.


Cecilias tryckta bild till vänster och den infärgade lino.plattan till höger.

(Det var så här Rebeckas och Saras lino.bilder kom till!)


Nu ska jag avsluta med några glimtar från 8:ornas mosaikuppgift.

 

 
  

I denna uppgift övas både tålamod och finmotorik. När bilderna är klara ska de monteras på större papper och på det sättet exponeras på ett effektfullt sätt. Jag vill gärna visa några färdiga reslutat. Men det blir en annan gång!

...........................och förresten..........GLAD PÅSK!

 

Uppdatering på väg..........

När jag tittar på mitt senaste inlägg, så inser jag att det gått en massa tid sedan dess. Visst minns jag att den här vintern varit snörik, men att den vita varan faktiskt täckte allt utanför stugknuten hade jag glömt. Det lilla som finns kvar ligger hårt packat i högar och strängar. Det ser smutsigt ut och grynpipigt mot söder. När himlen är klarblå och solens värme får göra sitt händer det mycket på en dag. Men även grådimmiga dagar, som det ser ut att bli idag, gör nytta. För det som kommer uppifrån nu är vatten i flytande form, - ja, eller i droppform! Det hjälper också till med smältning i norrsluttningar och rentvättning av gårdsplaner och dikeskanter.

Det har börjat dofta uppvaknande jord. Det är lika underbart varje vår! 

Om ni följer Maries blogg, så vet ni att jag hade två go´a PRAO-elever hos mig V 11. Jag har trevliga  bilder från besöket och våra aktiviteter tillsammans. Jag kommer att lägga in några av dem här på bloggen. Men det får vänta till senare i veckan. Jag har annat som måste bli klart först, nämligen omdömen........igen! Det är 8:orna nu. De ska ha skrivna omdömen i alla ämnen inför utvecklingssamtal. Jag undervisar i fyra 8:or med ca 30 elever i varje klass. Jag är klar med en klass. 

Ha bra dagar och fortsatt sköna vårkänslor! 


Farväl till denna vinter - förhoppningsvis!

Den här vintern har i alla fall varit REJÄL! Alla har fått sin beskärda del på både gott och ont. Men nu är vi inne i den första vårmånaden enligt allmanackan, så det så!

I mitt avsked till vintern lägger jag in några bilder från det senaste riktiga snöfallet, men också något som visar lite av dagsmeja och flödande solsken. Men först något från mitt sportlovsbesök hos Lundafamiljen.

        
Vid lunchbordet, assistenten Monica och Marie. Sportlovet börjar för Alex och Rebecka som har besök av John, Alex´ kompis från Mullsjö. Här slappas det med nå´t TV-spel. (- och Rebecka vill inte vara med på bild!)


Utanför matplatsfönstret på 9:e våningen där familjen bor, vräker snön ner med så stora snöflingor som jag aldrig tidigare sett. De flingor som hamnade på balkonggolvets plattor var upp till c:a 4 cm stora!


   
Hemma i Skene igen. Även här har det kommit mycket mer snö än innan jag körde till Skåne. Så här såg det ut utanför mitt boende.


Skolans tak fick skottas. Första dagen efter sportlovet fick eleverna gå hem efter första lektionen. Det fanns risk för takras. Och nedanför taken växte snömassorna i enorma högar.
   
 
Trots den myckna snön ses här på skolgården tre glada tjejer i min klass, 7C, Evelina, Alva och Julia.

 
Fångade motiv utanför SÄS i Borås. Tidig morgon den 2 mars.



"Is-fras" i smältande snöhög. (lörd 6 mars)


Vy från vår söndagspromenad i Skene. (7 mars)


Bengt och jag uppe vid Backabanan.


Dagsmejan skapar vackra former.

 
Porlande vatten längst ner i en av ravinerna.


Grafiska effekter. Stubbåker med skare.


Flygbild över isbelagd sjö med höjder runtomkring, !?!?!?.............


Is?.... Snö?.... - eller bara mitt köksfönster längst bort i glastunneln!

RSS 2.0