Höstterminen har börjat på riktigt

I förra veckan, den 11 augusti, började vi skolpersonal med alla förberedelser inför skolstarten. Men idag, torsdag 19, har eleverna också kommit. Nu är vi igång på riktigt!

Det kändes lite motigt före den 11, men när man träffar alla go´a kollegor känns det riktigt roligt att komma tillbaka. Det har varit några intensiva sommarveckor, som också bjudit på vila och rekreation. Jag har haft möjlighet att träffa många goda vänner och även familjemedlemmar.

 
Här är ett av sommarminnena. Badtillfälle vid Långa Bryggan i Bjärred.

 
Ett annat strandbesök med bad gjordes i Klagshamn, utanför Malmö. Det var varmt o skönt!


När Bengt och jag var på besök hos våra goda vänner Majvor och Tommy i Norberg, hade Tommy ordnat med en "liten" sightseeingtur till olika sevärdheter på orten. Vi tittade bl.a. lite närmare på en av gruvlavarna. Den här är Mimerslaven, numer ej i bruk.  Det är ett väldigt högt torn, som vi kunde gå in i och upp i de enorma trapporna. Det var drygt 300 trappsteg. Där uppe och ute på torntaket hade vi en fantastisk utsikt!


Det var nära man fick svindel!


Den infarten som vi kom in till Norberg på syns strax ovanför kyrktornet.

 
Byggnader, vägar och järnväg alldeles nedanför ser ut som miniatyrer.

 
Interiör i den numer tysta och övergivna gruvlaven. Man kan föreställa sig hur det en gång bullrat och låtit när full verksamhet ägde rum. Det känns tragiskt att sådana väldiga lokaler med maskinella anordningar inte längre är i bruk.


Vy i mitten av tornet, trapporna neråt och likadant såg det ut uppåt.


En annan gammal industri vi besökte var Tors Hammar med bl.a. gjuteri och smedja.

 
Interiör och utsikt från Tors Hammar.

 

 


Vackra miljöer där full verksamhet en gång ägt rum. Allt står och ligger kvar som om man bara lämnat arbetet efter en arbetsdag eller för att ta semester. Det ser ut som alla tingen väntar på att bli använda igen.


Och efter vårt intressanta studiebesök inne i Tors Hammar smakade Majvors lunchsallad underbart. Vid bordet sitter Majvor och jag, Tommy och Torsten Berglund - vår ciceron. Bengt håller i kameran.

 
 
Ännu ett tornbesök. Tornet som är nyrenoverat är från andra världskriget och tjänstgjorde som flygspaningsutsikt.

 
Tornet som står på en höjd bjuder på enatående vyer. Tommy och Bengt.


Ett annat kärt minne från min sommar är besöket av min syster Ulla-Britt med barnbarnet Linnéa. Här har de nyss stigit av Boråståget i Skene.


Jag tog med mig mina gäster till Kina-Thairestaurangen i Kinna. Här väntar vi på vår mat. Linnéa och mormor Ulla-Britt i förtroligt samspråk.

 
Dagen efter ankomsten mådde inte mormor Ulla-Britt så bra. Vi hade tänkt besöka djurparken tillsammans, men nu fick det bli lite annat pyssel.

 
Unga fröken gillade att måla och här växer det fram något alldeles speciellt!

 

  

Och så här FIN blev den färdiga målningen!



I det här inlägget har jag plockat med endast ett axplock från min "sommarkamera".
Jag ska försöka skärpa till mig och bli lite flitigare bloggare.........!? För jag vill ju gärna visa lite mer från olika tillfällen. 
Ha en bra sensommar och höstbörjan!

 

Sommarlovet....................

Oj, som vanligt går tiden väldigt fort. Än pågår mitt sommarlov, men redan nästa vecka börjar jobbet igen!

Sommaren i år har bjudit på många olika upplevelser, både hemma och lite längre bort. I början av juli var dottern Johanna med son och jag i Lund i två veckor. Vi besökte son med familj. Det var under den mest heta sommarperioden. Ute var det upp till +36 C, så det kändes svalkande att komma in där vi hade "endast" +26 C!

Under Lundavisiten hanns det med besök i Trelleborg. Där pågick medeltidsdagar i Trelleborgen. Det fanns uppställt enkla tält där gammaldags hantverk visades av vadmalsklädda aktörer. Vi pustade i värmen allihop.

Vidare gjorde vi ett par badbesök med dopp i böljan. Den ena gången var vi vid Långa Bryggan i Bjärred och den andra gången plaskade vi i det våta på Klagshamns badplats. Där var det jättefint. Från stranden bjöd utsikten på den långa Öresundsbron som liknade en lång tråd över den blå vattenytan. Brospannet med de höga pelarna gjorde ett vackert avbrott på "snöret". Det var mycket folk både i vattnet och på stranden. Härlig sommarkänsla!


Lunds Stortorgsrestaurang fick också ett besök. Det var en varm kväll då det kändes som om man var nå´nstans nere på kontinenten. Det är ju lite ovanligt att det långt in på kvällen fortfarande är riktigt varmt. God mat och dryck.

Jag kom hem den 18 juli och redan den 21 var det dags att åka på nästa utflykt. Bengt och jag körde mot Norberg, men gjorde ett par stopp på vägen dit. Först hälsade vi på Runa och Kenneth i Hallstahammar. Dagen efter gick färdvägen genom Nora, där vi träffade Louise och Mille tillsammans med barnen Ylva och Magnus. Efter en bit mat på en liten grekisk restaurang följde vi med familjen hem på lite eftermiddagskaffe.

Så fortsatte vi bilfärden mot Norberg. Vår resa gjordes på mindre, härligt kurviga vägar genom det somriga  landskapet. Det blev även under resans lopp något litet stopp då kameran kom till pass.

Vi kom fram till Majvor och Tommy i Norberg på torsdagskvällen 22 juli. Under tiden i Norberg, fram till söndagen , hann vi med många utflyktsmål tillsammans. Vårt värdpar hade nogsamt planerat ett utflyktsprogram med många intressanta sevärdheter. Vi fick också träffa några personer, kunniga inom bergshanteringen, som ju varit den förhärskande sysselsättningen i denna Bergslagsort. Vi besökte gamla gruvlavar, smedjor, masugnsplatser, ruiner från tider långt tillbaka och det kända Polhemshjulet. Majvor var helt makalös på att få i ordning god mat som reskost. Vi kunde sitta ute och ha riktigt goda måltider tillsammans.

Tisdagen den 27 juli kom min syster Ulla-Britt tillsammans med barnbarnet Linnéa på besök. De hade åkt tåg från Stockholm och bytte vid Herrljunga för att sedan komma med tåget till Skene där jag mötte dem. Vi hade ett par dagar tillsammans hos mig. Tyvärr blev U-B sjuk på onsdagen och var mest sängliggande. Men lilla pigga Linnéa och jag hade det riktigt mysigt tillsammans.

Redan på torsdagen den 29 var det hemresa för syster och systerdotter. Den här gången skulle resan gå från Göteborg. Så det blev buss från Skene till Göteborg. Jag följde med på bussresan för att dels vinka av mina gäster och dels för att sammaträffa med Bengt som kom till Göteborg i sällskap med våra vänner Lotta och Jon-Erik. Vi hade planerat en resa till Nordiska Konstmuseet i Skärhamn på Tjörn. Vi åt först en god lunch på Andra Långgatan, på en liten Thairestaurang.

 Tyvärr var vädret lite gråkallt och regnigt. Men besöket på utställningen med den amerikanske konstnärens, Andrew Wyeth, målningar var fin. 

På hemvägen från Tjörn stannade vi till en stund hos Lotta och Jon-Erik i Kulladal på kvällsmat. Bengt och jag kom till Skene sent på kvällen.

Redan nästa morgon, 30 juli, satte vi oss åter i bilen för att köra upp mot Marstrand. Vi var inbjudna till en träff för kusiner på Bengts fäderne. Det var mycket intressant och roligt att göra bekantskap med Bengts kusiner. Det paret som stod som värdar hade en förtjusande sommarstuga där det dukats upp för middag. Trots det kalla och regniga vädret utanför fönstrena, hade vi en fin och varm gemenskap. Timmarna rann iväg och framåt kvällen tog vi farväl och körde mot Skene igen.

På lördag den sista juli åt vi frukost tillsammans innan Bengt styrde kosan mot Liselund i Gödestad.

Jag plockade i ordning lite och ringde sedan till dottern i Jönköping. Det var SÅ längesedan jag träffade henne och hennes go´a familj. Det var den 1 maj vi sågs senast. De hade ingenting planerat för helgen, så det passade bra att jag kunde komma och vara tillsammans med dem.

Vid 18-tiden parkerade jag bilen utanför familjens boende. De var ute på lekplats med Noah, men kom strax hem. Lilleman har vuxit så mycket och börjar prata. Han cyklar på sin trehjuling runt, runt i lägenheten. 

På kvällen hann vi med en liten bilutflykt. Vi tittade bl.a på sommarstugor och vackra, lantliga miljöer, som finns i omedelbar närhet till Jönköping, åt Tabergshållet.

Söndagen startade lite lagom lugnt med sovmorgon och frukost. Dottern hade kännt sig lite småhängig, men efter Panodil kvicknade hon till och vi bestämde  oss för utflykt även denna dag. Vi körde till Brunnstorps Gård med vackra planteringar och gamla röda stugor, alldelses intill höga bergsbranter på ena sidan och Vättern på den andra. Vi hade tänkt fika där, men det gick om intet. Inga kortköp där och kontanterna var ej tillräckliga.

Så vi tog bilen till A6 där vi fikade på Espresso House. Intill fikastället finns även en väl tilltagen lekplats med klättermöjligheter och ruschkanor. Så Noah gjorde sig snbbt hemmastadd och tycktes trivas alldeles utmärkt.

På söndagskvällen den 1 aug kom jag åter hem till Skene. Oj, redan AUGUSTI! Måndagen gick i lugnets tecken. Inte ens utanför lägenhetsdörren. Skönt med avkoppling och tid för summering från alla de olika upplevleserna tillsammans med familjemedlemmar och goda vänner, både från när och fjärran. Det blev sköna sittningar på solig balkong och lite småplock med städning och annat.

Idag kanske det blir biltvätt!? Det är skönt att det ändå är drygt en vecka kvar på årets sommarlov! 

Oj,oj,oj. Nu skulle jag lägga in några bilder från sommarens begivenheter. Men tyvärr, det får vänta. Av någon anledning kan jag inte komma åt mina bilder och föra över dem till bloggen. Har fått min dator uppdaterad, vilket gör att saker och ting inte fungerar likadant som tidigare. Blir tvungen att be något av mina mer kunniga barn om hjälp. 

RSS 2.0