Mitten av januari

Den otroligt kalla iskylan har släppt sitt grepp, åtminstone för tillfället. Idag har det varit mulet och knappt -5 grader. De gråa skyarna har släppt ifrån sig lite snö, men dagsljuset varade ändå något längre än för en vecka sedan.

I helgen som gick hade vi lite av pysselhelg då ett och annat blev klart. Sådant som stått på planeringslistan. Bengt installerade belysning under det "nya" överskåpet i köket. Och spegeln monterades upp på listen.(Skåpet har haft sin plats i ett år nu!) Det blev så fint! Tänk vad ljus kan betyda för skön rumslighet.

Badrumströskeln fick sin slutkröning med en ljusgrå gummilist. Också detta blev så bra.
 
I mitt källarförråd kom ett par hyllor upp ovanför mitt skrivbord. Jag påbörjade en rejäl städning där i förra veckan. Det är långt ifrån färdigt, men det känns skönt att det äntligen är på gång! När det blir klart kan jag inta förrådet som mitt arbetsrum och ateljé. Ganska mycket har rensats bort. Man har ju en benägenhet att samla på sig ett och annat.

Under helgen hann vi också med att göra en liten "span-utflykt". Jag ville så gärna se isformationerna vid kraftverkstuben i Haby igen. Kunde det ha blivit mer is, eller såg den annorlunda ut? Det bara måste man ju ta reda på!

Här följer några bilder från den trevliga verksamheten. Men jag börjar med en tidig-morgon-vy från min balkong.




Här är det otroligt stökiga förrådet innan röjningen påbörjades.


Och titta! - här kom det fram ett arbetsbord, ett bord som fått höga ben för att vara en bra arbetsplats i ståhöjd. Men som synes så är det bara påbörjat!


Det här skrivbordet var också belamrat med både likt och olikt. Men nu kan man sitta här! Det är ovanför detta
bord som hyllor kommit upp nu i helgen.


Jo, minsann! Isen har tilltagit på den stora tuben och alltjämt fylls formationerna på. De blir högre uppepå tuben och omgivningarna blir mer och mer intressanta.


Den här busken har fått en vacker isskrud.


Här på tuben är en väldig istopp och högst upp kan man se hur vattnet fortfarande kastar sina frustande kaskader ut över islandskapet.


Glittrande ismönster.


Och på nära håll med dropp.


Det ser ut som om trädet med sina grenar och kvistar bakats in i den hårda isen.
Man kan tänka sig att "gumman tö" får mycket att göra framöver.

 
Mina sista isbilder för denna gång!


Och så här fint blev det då spegeln kom på sin plats och belysningen är tänd. Bilden är tagen under dagsljus, men på tulpanbuketten kan man se att det kommer ljus uppifrån. Så lyckat det blev!

Till mina bloggbesökare uppmanar jag: Njut av tulpantiden och det tilltagande ljuset! 

Nyår och första veckan i januari

Som jag berättade tidigare firade Bengt och jag nyår här i Skene. Och nu ska jag visa några bilder från en liten utflykt som vi gjorde. Vi tog bilen till Kungsfors vattenkraftverk. Och där bjöd naturen på spännande former och nyanser.


Det hade då inte hunnit komma så mycket snö än, men det som kommit i kombination med kylan visade upp intressanta grafiska synintryck. I den fuktiga miljön var det råkallt.


Bengt fotograferar det frysande och frustande vattnet.





 
Kung Bores Palats!

 
Från strandkanterna fryser vattnet och krymper det öppna vattnets svarta spegel. För Bengt, tidigare vattenkraftsman, är detta hemtama miljöer.

 
Under det tunna snötäcket var det blank-is på vägen. I slänten har det höga fjolårsgräset blekt lagt sig i frostigt trassel.

I går - lördag - var jag ute på ännu en bildjakt med min kamera. Det har gått en vecka sedan ovanstående vintervyer förevigades. Jag tog bilen till Haby för att fånga några rekommenderade sevärdheter. Min kollega Karin bor i närheten av Habys Kraftverk. Mellan viken Kalv, som är en del av Öresjön och Haby kraftverk ligger en ganska lång och STOR s.k. tub. Den byggdes 1915 och är i svart järn. Den ser väldigt gammal ut och läcker lite här och där. När det nu varit så rejält kallt en längre tid, kan man ju bara tänka sig hur små läckors vattenkaskader kan forma växande istappar till isskulpturer. Trots solskenet var det bedövande kallt. Tyvärr kunde jag inte ta så många bilder. Fick ge upp för att kylan värkte i fingrarna. Men några vackra vyer blev det i alla fall!


Som syns har det kommit mer snö se´n nyår. Inte någonstans ses öppet vatten.


Kanalen leder bort mot den svarta järntuben. Även här är den spegelblanka ytan helt av is.


Vackert kristallnät av snö på den spegelblanka isen.


Här syns en del av den svarta tuben. Runtomkring där is bildats finns små och större läckor.


Under denna väldiga "isbulle"  finns den svarta tuben. Endast lite mörkt till höger visar hur den fortsätter bortåt. Och vattnets fontän bygger vidare isfigurerna på höjden och runt omkring.


Och en närbild ger associationer till vackra skulpturer i glas.

 
Denna lördag, 9 januari 2010, bjöd på verkliga skönhetsupplevleser. Men det var KALLT. Och som sagt, det värkte i fingrarna. Under skosulorna knarrade kyligt den torra snön. Det var skönt att sätta sig i bilen och slå på värmen i stolsitsen.
 Karin, tack för tipset!
 
Apropå knarr under skorna. Jag hade Johanna och Tobias hos mig i trettonhelgen. Johanna passade på att göra ett besök på Visko. Hon var i stort behov av något varmare på fötterna.

 
Flera olika stövlar provas, men DE HÄR BLIR BRA! Nu kan man vara ute med sonen i pulkabackarna utan att frysa om tårna!
 

Och så här "inbjudande" såg min bil ut innan vi körde till Öxabäck för att hämta Johannas bil som varit på reparation.

Inne har vi det varmt och skönt. Tobias har lånat mormors kamera och fotograferat citrusfatet på byrån i hallen.

Tobias passar också på att sikta mot stjärnan i köksfönstret.

Utanför köksfönstret är januarihimlen hoppfullt ljus. Adventsstjärnan har gjort sitt för denna gång och ska plockas ner.
Tack Tobias för fotohjälp!

I morgon är det måndag. Skolan startar för eleverna och vi kör på som vanligt efter schemat.

VÅRTERMINEN HAR BÖRJAT!







GOTT NYTT ÅR!

Som vanligt går tiden väldigt fort och vi har redan kommit en bit in i januari månad. Jul - och Nyårshelgerna har passerat och snart är jullovet slut. Vårterminen börjar för oss personal redan på fredag 8 jan. Eleverna får vänta till måndag morgon den 11. Sedan är det bara att "tuta och köra på" fram till februarilovet som hos oss alltid infaller vecka 7.
Fredagen den 18 dec hade vi terminsavslutning i skolan. Jag stannade hemma helgen före jul och småpysslade med ett och annat. Redan före jul hade vi, som på de flesta platser i Sverige, kyla och snö. En seneftermiddag när den bleka decembersolen färgade himlen vackert ljus orange till violett förevigade jag utsikten från min balkong.

  
Luftrummet var fyllt med dalande snöflingor som landade på hustaken och marken. De annars vita, stora flingorna såg mörka ut mot den trotsande solen och himlen fick en obestämbar nyans av grått och violett. Inte en vindpust.


Strax innan solen gick ned bakom trädtopparna avtog snöandet något och himlens rosavioletta ton blev mera mättad. Håll med om att utsikten från min balkong är magnifik!

      
Inne tog julklappstavlorna form. Det är David, ett av barnbarnen som beställt en tavla utifrån en bild som finns att se i en av mina konstböcker. 

     
Davids syster Hanna hade valt ett annat motiv, som också blev klart innan jul.

 
Och här är förlagorna. Leo Pettersson har målat i olja den med ränder och blomman är en serigrafi av Catharina Warme Hellström.

Innan jag körde till Tumba hann jag med ett besök hos Johanna och Tobias.

  
Johanna lagar mat och det doftar förföriskt gott!

 
På bordet ligger glitter och väntar på placering och i fönstret lyser en lykta.

När det så blev resdags och bilen styrde mot Tumba gjorde jag ett trevligt stopp i Jönköping. Det var mitt på dagen och jag blev bjuden på lunch av Mirjam på ett fräscht matställe i närheten av hennes jobb.

     
Jätteroligt att få sitta ned tillsammans med yngsta dottern! Och så GOTT!

 
Strax utanför Norrköping, vid en bensinmack, stannade jag till för en bensträckare och en kopp kaffe. Skymningen hade inträtt och precis framför min parkerade bil fick jag syn på detta frusna rönnbärsträd.




Frukostbordet är dukat första morognen hemma hos mamma i Tumba.

 
Mamma skrapar en trisslott och får fram 25 kronor. Snöformer på balkongräcket utanför köksfönstret.


På julaftonen bjöds vi på julbuffé hos fam. Kerstin o Rune, Elin o Daniel. Solen förgyllde det snörika landskapet så att man skulle få leta efter något mer julkortsliknande.

 

Detta är utsikten från JULHUSETS köksfönster. Och inne värmdes vi av julefröjd i både dofter och smaker.

 
Här läggs sista handen inför förberedelserna av husets herre och fru!


Och allt är färdigt och alla tretton, julfirande gäster kan ta för sig.

 
Två glada systrar, Kerstin o jag. Husets dotter Elin klappar om familjens vovve Urax.



Och efter maten var det dags för julhälsning från Disneys värld.


Och julefriden sänkte sig över familjen på julaftons kväll.

 
Två glada tomtar, mamma/mormor Ingrid och Elin.


Det handlar ju mycket om bord vid juletid. Den här gången var det hemma hos familjen Victoria och Emanuel med barnen Hanna och David. Det var juldagen och vi var även här många som kunde glädjas tillsammans. I den familjen är jag ju farmor och mamma är gammelmormor. Till detta tillfälle kom också barnens mormor Sigrid, morfar Hasse, morbror Alex och moster Therese med man Patrik och sonen Isak.


Pyssel och test med de nya spelen. Förmodligen julklappar.

 
Hanna o David i morfar Hasses knä. Gammelmormor läser i Bamse.

 
Kusinen Isak vid bordet ........och tillsammans med Emanuel vid datorn.

Och julen snurrar vidare och det blev en annan dag, - Annandag Jul, - och mamma och jag gästade Ulla-Britt och Lennart i Vårsta, Grödinge.

 



Så mysigt och juligt i stugan! Om det funnits ljud till denna bild skulle man kunna njuta en gång till av den ljuvliga musiken som mjukt strömmade ut i rummet och skapade en underbar stämning! Några andra intressanta saker i
rummet skapade också härlig stämning, som den här lyktan i glas.....


.........Stallet i Betlehem.   Juldetaljer och speglingar........

 

Ljus, speglingar och växter i mjuk samklang.


Det var dags att säga tack o godnatt även denna Annandag. Men först fick jag hjälp av Lennart att sopa fram bilen. Juldagarna bjöd på ymnigt snöfall och redan innan vi kom var snövallarna höga. Sandavägen i Vårsta gör inte skäl för sitt namn. Det var varken plogat eller sandat i backen. Men det gick vägen ändå!

Mamma och jag hade några riktigt trevliga juldagar tillsammans. Vi hann även med att prata om och teckna ner en del från hennes barndomstid. Det var givande att ta del av de många minnena från flydda tider. Mamma har ett så bra kom-ihåg, både i stort och i detaljer. 
Innan jag körde hemåt igen gjorde jag en extra snabbvisit hos familjen Victoria o Emanuel. Jag ville ju så gärna få träffa dem bara för mig själv också. Så måndagen den 28 dec tog jag bilen till Skogås.


Som syns har familjen det väldigt varmt och ombonat i sitt hem, trots den myckna snön och kylan utanför husknutarna. Och här har vi tårtkalas! Framme på bordet står julkrubbans figurer. Kanske någon har haft sitt eget lilla julspel för sig?


Emanuel, en glad pappa som nyss blivit 40, tillsammans med telningarna Hanna och David.

 
Julglitter och speglingar, stämningsfullt och ..............  humoristiskt!!!
Tack Skogås-familjen för denna gång!


Innan jag packade ner mina pinaler och lastade in i bilen för färden hemåt tog jag en bild på oss, mamma och mig. Med den vill jag säga TACK till mamma för en härlig jul! Och till alla er andra också, TACK och GOTT NYTT ÅR!

Mamma och jag tisdag den 29/12 -09.
 

Så gick färden hemåt igen. Till er som jag inte hann titta in hos kommer jag gärna nästa gång! 
På de stora färdstråken som jag använde mig av var väglaget perfekt. Några småbilder är beviset.

  
  
Gles trafik, torrt väglag och vackra dagrar gjorde min hemresa till en skön upplevelse!
Men när jag kom till Vättern och Brahehus hade dimman tagit vid och det började skymma. där stannade jag till och förevigade ruinen på andra sidan motorvägen. Det var fuktigt och riktigt råkallt. Närmare Jönköping började det också att snöa.


Brahehus slottsruin.


I Jönköping gjorde jag ett litet stopp och gästade hos Mirjam, Samuel och Noah. Det är alltid lika roligt att träffa dem. Och Noah är alltid lika go´ och glad! KRAM till er!

 
Och väl hemma kan jag konstatera att min julstjärna klarat sig bra. Rolig och härlig jul har det varit, men skönt att vara hemma igen!

Nyårshelgen firade jag med Bengt här i Skene. Jag har några fina naturbilder från en liten utflykt vi gjorde. Men det får bli i nästa blogginlägg.

GOD FORTSÄTTNING på 2010!

RSS 2.0