Vintern rasat ut............SKÖNA MAJ VÄLKOMMEN!

Sälgen blommar, och den allra skiraste grönskan tar över allt mer. Vitsippor lyser som små stjärnor på marken bland ris och snår. Blåsippor, trots fåtalet trotsar de gråbruna fjolårslöven. HÄRLIG syn!  

I mitt tidigare blogginlägg kan man läsa i rubriken att SNÖN ÄR BORTA, och sedan visade jag bilder med SNÖ. Men det var ju i Dalarna. Jag tror att snön är borta även där nu! Skulle det en kall dag komma några flingor, så blir de inte långvariga på marken.

Dagarna har blivit riktigt långa och kvällarna är ljusa. Fågelsången pågår långt in på aftonen. Koltrastarna som sitter högt upp i något träd "pratar" med varandra så vidunderligt vackert. Bofinkens drillar ekar mellan trädstammarna nere i de stora ravinerna här i Skene.I trädgårdarnas rabatter kompanierar penséer i alla tänkbara blå nyanser till tulpaner i lysande rött och starkt gula påskliljor.

Vårens symfoni i färg och ljud berusar härligt och välkommet!

Det börjar dra ihop sig på skolans front också. Det är mycket som ska hinnas med både för elever och oss lärare. Ganska många schemabrytande verksamheter äger rum. Lektionstiden krymper. Snart ska betygen sättas.

I helgen som ligger framför sjunger vi in våren på allvar till knastret från någon brasa och doften från bränt fjolårsris.

Till alla mina bloggbesökare önskar jag en trevlig Valborg och en SKÖN 1:a-maj-helg!


Här syns förra årets majbål i Varberg. Man får hoppas på lika härligt väder i år!


Påsklovet är slut och snön är BORTA!

Nu går vårterminen in för avslutande veckor, ja, nästan i alla fall. När påsken har varit och naturen skiftar klädedräkt så brukar tiden gå väldigt fort. Det är egentligen nu man ska sjunga den s.k. sommarpsalmen "Den blomstertid nu kommer". När skolavslutningarna äger rum har ju blomstertiden varit igång ett antal veckor redan.

I påskhelgen hade jag besök av Skogåsfamiljen, Victoria, Emanuel, Hanna och David. Vi huserade i Borås och hade det så mysigt tillsammans.

 
David äter glass och Hanna har avslutat glassen och öppnat påskägget.

 
Familjen bjöd farmor på gratulationsmiddag på restaurang Babbel i Borås.

 
Och farmor blev både mätt och GLAD!


Efter besöket på Babbel, som finns i Röda Kvarnbiografens hus tog vi en liten promenad bl.a genom Stadsparken. Men först blev det fotografering med Röda Kvarnen i bakgrunden och den intressanta skulpturen i åvattnet. Tror den heter Boddi?! Det ser i alla fall ut som det vore njutbart att sitta och meditera i böljan. 





 
Och i stadsparken finns en lekplats där både stora och små kan roa sig!


Efter påskhelgen gjorde jag tillsammans med Bengt en liten resa norrut. Slutdestinatioen var Orsa hos Bengts dotter Lotta med familj. Vi mellanlandade hos Majvor och Tommy i Norberg, men hann också stanna till och titta på en del annat som är intressant. Ett av stoppen blev vid Suntaks gamla kyrka från 1100-talet.



 

 
Vi hade sådan tur att kyrkan ej var låst. Där fanns mycket att titta på och att förundras över. Bland annat finns en vacker, lite naivistisk takmålning som jag bara måste föreviga.

Denna takmålning kom till under 1700-talet. Det var en klockare från Acklinge som utförde takmålningarna på eget bevåg. Han var självlärd, så hans målaraktivitet sågs som olaglig.

 
Vi stannade till vid N. Fågelås Kyrka där Bengts dotter Lenas begravning ägde rum i augusti förra sommaren. Bengt planterar en Kärleksört som ska blomma framåt sensommaren. Efter besöket på kyrkogården fortsatte vi in till Hjo och åt lunch på Hamnkrogen. I hamnen på Vätterns vatten fanns fortfarande någon liten isrest som blev till viloplats för ett andpar.


Efter Hjobesöket fortsatte färden mot Norberg, med endast ett stopp hos en av Bengts kompisar som heter Lars.
Vi kom fram till Norberg på onsdagskvällen och stannade hos Majvor och Tommy till torsdag. På förmiddagen, innan vi styrde mot Orsa, hann vi med lite sightseeing i Norberg, som är en gammal gruvbygd.

 
Området kring den gamla bruksmiljön med kvarn och smedja, m.m. Här hade en hel del snö dröjt sig kvar.
 
Det friska vattnet flyter som en livgivande pulsåder genom området, nära de gamla husen.


Vi avslutade vår stadsvandring med ett besök på det legendariska konditoriet.

 
 

 


Det smakade lika gott som det ser ut!


Men jag bara måste ta med några bilder från besök vid övergivna gruvområden i Norberg. Där finns både ruskiga och "vackra" monument från svunnen tid.

 
 

 



 
Vem skulle vilja bli firad ner i schakten med denna gruvliga hiss?



 


Hur såg det ut här när det funkade? Hur lät det? Hur ser det ut om femtio år?


Så körde vi vidare och kom fram till Orsa. Hemma hos familjen Lotta och Morgan med barnen Irma och Mille är aktiviteterna i full gång. Irma ritar och målar. Hon är så duktig! Lillebror Mille har blivit så stor och kavat. Han pratar på sitt eget språk och är full av liv och lust, och jättekramig.





 
På fredagen åkte vi till Orsa Björnpark, Grönklitt. Det var morfar Bengt, Irma och jag som tillsammans fick se några vilda djur bakom höga stängsel, - (tack o lov!) Där fanns brunbjörnar, isbjörnar och sibiriska tigrar. Vi såg också på håll några stora brunsvarta Kamtjaktabjörnar. En lokatts tofsprydda öron skymtade också bakom en sten. På bilden ovan till höger ses två vargar som lapar sol på den smältande snön.


Utsikten var vidunderligt vacker!





På hemvägen från besöket i Dalarna stannade vi till bl.a vid Gudhem utanför Falköping och såg en otroligt stor mängd tranor och sångsvanar.



Jag filmade även och hade gärna lagt in en filmsnutt här, men dels vet jag inte hur man  gör och dels blev filmerna lite suddiga. Jag vill ju få med så stora områden som möjligt, vilket resulterar i suddiga bilder. Har fortfarande svårt att fatta att det är objekten som filmas, som ska röra sig och inte kameran.

Innan vi kom hem hann det bli mörkt. Vi såg solen gå ner över Västgötaslätten. Så jag slutar detta inlägg med söndagens solnedgång.





 

RSS 2.0